Tijdcodeshow

100% Accuraat

We make the beat go boom

Het Belang van Tijdcode

Tijdcode of ook wel SMPTE is een term die vaak weerklinkt onder technici bij grotere shows. Tijdcode vormt een cruciaal onderdeel bij het creëren van een Pyro display op de maat van de muziek, maar wat houdt het eigenlijk in?

Een vuurwerkshow met perfect getimede explosies op geluid, dat noemen we een show op tijdcode. Met elektronische ontstekingen en een geavanceerd afvuursysteem kunnen we het vuurwerk tot op de milliseconde precies laten ontbranden. Op die manier kunnen verschillende geselecteerde effecten nauwkeurig getimed worden op een muziekstuk naar keuze. Tijdcode-shows kunnen zowel binnen als buiten plaatsvinden, op het vasteland of zelfs op het water. De locatie bepaalt natuurlijk het type en de omvang van de show.

Een tijdcode-show kan diverse disciplines omvatten en kan dan ook ingezet worden voor speciale effecten, belichting, beweging, lasers en video. Door de samenwerking tussen deze verschillende vakgebieden, maakt tijdcode-technologie het mogelijk om een verbluffende show te creëren.

Tijdcode & vuurwerk?

Bij het ontwerpen van een pyromusische show begint het proces met het samenstellen van een soundtrack. Deze soundtrack wordt vervolgens geïmporteerd in onze vuurwerksoftware. Een van onze Pyroniers creëert dan een display op basis van deze muziek en genereert een bestand voor de schietcomputer met alle benodigde afvuurgegevens. Deze gegevens, zoals module- en adresnummers, cue-punten en ontstekingstijden, variëren per schietsysteem. Het ontstekingssysteem wordt hiermee geprogrammeerd om op het juiste moment de juiste module en adres af te vuren wanneer het de opdracht krijgt. Maar hoe weet dit systeem wanneer het moet afvuren?

Dat is waar de tijdcode om de hoek komt kijken. Nadat onze Pyronier de display heeft gemaakt, wordt precies dezelfde soundtrack als in de choreografiesoftware gebruikt, maar nu wordt deze begeleid door een tijdcode-generator.

SMPTE-tijdcode

Een tijdcode-show wordt aangestuurd door het SMPTE-signaal, dat wordt gegenereerd door een tijdcode-generator. Deze code kan dan worden gesynchroniseerd met verschillende apparaten voor een gecoördineerde werking. De correcte uitspraak ervan is ‘simpty’.

SMPTE werd in 1967 geïntroduceerd door de Amerikaanse Society of Motion Picture and Television Engineers. De auditieve versie van SMPTE staat bekend als lineaire of longitudinale tijdcode (LTC).

Bij PyroWorks werken we nauw samen met een vaste partner om de juiste apparatuur te leveren. We kunnen indien gewenst ook een soundtrack verstrekken. Natuurlijk kan deze soundtrack in overleg met de klant worden samengesteld om perfect aan te sluiten bij de gewenste muziekstijl, duur en tempo.